ISO 22000 – Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Το ISO 22000 είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο πρότυπο το οποίο καθορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθεί μια επιχείρηση η οποία εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στην αλυσίδα τροφίμων, ώστε να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων το οποίο βασίζεται στην αρχή της συνεχούς βελτίωσης.

Οι θεμελιώδεις αρχές
διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων

Οι θεμελιώδεις αρχές διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων που ορίζει το ISO 22000 είναι:

  1. Διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων και έμφαση στην ιχνηλασιμότητα σε όλη την αλυσίδα τροφίμων.
  2. Αμοιβαία, διαδραστική επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών στην αλυσίδα τροφίμων.
  3. Διαχείριση συστήματος.
  4. Προαπαιτούμενα προγράμματα.
  5. Αρχές της Ανάλυσης Κινδύνου και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP).

Σε ποιους απευθύνεται;

Η πιστοποίηση με το πρότυπο ISO 22000 απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, στην αλυσίδα τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγική αλυσίδα, εταιρείες μεταποίησης, την παραγωγή εξοπλισμού ή υλικών που χρησιμοποιούνται στην αλυσίδα τροφίμων, καθώς και εταιρείες εμπορίας τροφίμων.

Οφέλη του ISO 22000

Η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 μπορεί να προσφέρει στην επιχείρησή σας τα εξής οφέλη:

  • Συμμόρφωση με κανονιστικές και νομοθετικές απαιτήσεις πάνω στην ασφάλεια τροφίμων.
  • Αναγνώριση και εφαρμογή βέλτιστων διεθνών πρακτικών και διαδικασιών Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
  • Αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων μέσω ελέγχων σε όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας της επιχείρησης.
  • Βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας εντός της επιχείρισης μέσω διαχωρισμό ρόλων και ευθυνών.
  • Βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, ότι η αλυσίδα τροφίμων διαθέτει ισχυρούς ελέγχους που αποτρέπουν τη μόλυνση ή την είσοδο επικίνδυνων υλικών.

Ενδιαφέρεστε για ένα πιστοποιητικό διεθνούς κύρους και αναγνωρισιμότητας, για το πρότυπο ISO 22000;